[NL] Margin Trading

[NL] Margin Trading

Crypto Market
25 november 2020 by Cieber
580
pexels-lorenzo-241544

Wat is Margin Trading?

Margin trading is een manier om activa te verhandelen met behulp van middelen die door een derde partij ter beschikking worden gesteld. In vergelijking met gewone handelsrekeningen geven margerekeningen handelaren toegang tot grotere bedragen aan kapitaal, waardoor zij hun strategie beter kunnen uitvoeren. In wezen versterkt margin trading de handelsresultaten, waardoor handelaren in staat zijn om grotere winsten te realiseren op succesvolle transacties. Dit maakt margin trading vooral populair in markten die weinig volatiel zijn, en dan met name de internationale valutamarkt. Toch wordt margin trading ook steeds meer gebruikt in aandelen-, grondstoffen- en cryptovalutamarkten.

In traditionele markten worden de geleende middelen gewoonlijk verstrekt door een broker. Bij de handel in cryptovaluta worden de fondsen echter vaak verstrekt door andere handelaren, die rente verdienen op basis van de marktvraag naar marge. Hoewel minder gebruikelijk bieden sommige crypto-beurzen ook marge aan hun gebruikers aan.

Hoe werkt margin trading?

Wanneer een margin trade wordt geïnitieerd, moet de handelaar een percentage van de totale orderwaarde vastleggen. Deze initiële investering staat bekend als de marge en is nauw verbonden met het concept van hefboomwerking. Met andere woorden, margin trading accounts worden gebruikt om handelen met hefbomen mogelijk te maken, waarbij de leverage beschrijft wat de verhouding is tussen geleende middelen en de marge. Om bijvoorbeeld een transactie van $100.000 te openen met een hefboom van 10:1, zou een handelaar $10.000 van zijn kapitaal moeten vastleggen.

Uiteraard bieden verschillende handelsplatformen en markten verschillende regels en leverage-percentages. In de aandelenmarkt is bijvoorbeeld 2:1 een typische verhouding, terwijl termijncontracten vaak met een hefboomwerking van 15:1 worden verhandeld. In vreemde valutahandel worden margintransacties vaak met een 50:1 ratio gebruikt, maar in sommige gevallen wordt ook wel 100:1 of 200:1 als hefboom gebruikt. Als het gaat om cryptomarkten variëren de ratio’s vaak tussen 2:1 en 100:1, waarbij handelaars vaak de x-terminologie gebruikeren (2x, 5x, 10x, 50x, enz.).

Margin trading kan gebruikt worden om zowel long als short posities te openen. Een long positie weerspiegelt het geloof dat de prijs van het activum zal stijgen, terwijl een short positie het tegenovergestelde weerspiegelt. Zolang de margepositie open is, fungeren de activa van de handelaar als onderpand voor de geleende middelen. Het is cruciaal dat handelaars dit mechanisme begrijpen, omdat de meeste brokers zich het recht voorbehouden om de verkoop van deze activa te forceren mocht de markt zich tegen hun positie in bewegen (boven of onder een bepaalde drempel).

Als een handelaar bijvoorbeeld een long leveraged positie opent, kan het zijn dat de marge ‘gecalled’ wordt wanneer de koers aanzienlijk daalt. Een margin call vindt plaats wanneer een handelaar meer geld op zijn margin account moet storten om de minimale margevereisten te bereiken. Doet de handelaar dit niet, dan worden er automatisch bezittingen geliquideerd om de verliezen te dekken. Dit gebeurt meestal wanneer de totale waarde van alle aandelen op een margin account, ook wel bekend als de liquidatiemarge, onder de totale margevereisten van die specifieke beurs of makelaar daalt.

Voordelen en nadelen

Het meest voor de hand liggende voordeel van margin trading is het feit dat het kan resulteren in grotere winsten door de grotere relatieve waarde van de handelsposities. Verder kan margin trading nuttig zijn voor diversificatie, omdat handelaren met relatief weinig investeringskapitaal verschillende posities kunnen openen. Ten slotte kan het hebben van een margin account het voor handelaren gemakkelijker maken om snel posities te openen zonder grote sommen geld naar hun rekeningen te hoeven overmaken.

Naast positieve aspecten heeft margin trading het duidelijke nadeel dat het verliezen doet toenemen op dezelfde manier als het winsten kan verhogen. In tegenstelling tot gewone transacties creëert margin trading namelijk de kans dat de totalen verliezen de initiële investering van een handelaar overschrijden. Als zodanig wordt het beschouwd als een strategie met veel risico. Afhankelijk van de grootte van de hefboom die bij een transactie wordt gebruikt, kan zelfs een kleine daling van de marktprijs aanzienlijke verliezen voor een handelaar veroorzaken. Om die reden is het belangrijk dat beleggers die besluiten om gebruik te maken van margin trading goede strategieën voor risicobeheersing toepassen en gebruik maken van risicobeperkende instrumenten als stop-limit transacties.

Margin trading in cryptomarkten

Handelen op marge is inherent risicovoller dan normaal handelen, maar als het gaat om cryptovaluta is dat risico nog veel hoger. Vanwege de hoge volatiliteit, die typisch is voor deze markten, moeten margehandelaren in crypto bijzonder voorzichtig zijn. Hoewel hedging en risicomanagementstrategieën daarbij kunnen helpen, is margin trading zeker niet geschikt voor beginners. 

De mogelijkheid om grafieken te analyseren, trends te identificeren en in- en uitstappunten te bepalen zal de risico’s van margin trading niet elimineren, maar kan helpen om er beter op te anticiperen en effectiever op te handelen. Nog voordat er überhaupt een margetransactie is gedaan, wordt gebruikers dus aangeraden om goed de begrippen uit technische analyse door te nemen en veel ervaring op te doen in ‘gewone’ handel.

Margin funding

Voor beleggers die niet over de risicotolerantie beschikken om zelf aan margin trading te doen, is er een andere manier om te profiteren van de handelen met hefbomen. Sommige handelsplatformen en cryptobeurzen bieden namelijk een functie die bekend staat als margin funding, waarbij gebruikers hun geld kunnen uitlenen om de margetransacties van andere gebruikers te financieren.

Gewoonlijk volgt het proces specifieke voorwaarden en levert het dynamische rentetarieven op. Als een handelaar de voorwaarden aanvaardt en het aanbod accepteert, heeft de aanbieder van het fonds recht op terugbetaling van de lening met de overeengekomen rente. Hoewel de mechanismen van platform tot platform kunnen verschillen, zijn de risico’s van het verstrekken van marginfondsen relatief laag omdat hefboomposities gedwongen kunnen worden geliquideerd om buitensporige verliezen te voorkomen. Margin funders dienen echter wel hun fondsen aan te houden in de wallet van het platform. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de risico’s en te begrijpen hoe deze specifiek vorm krijgen op het platform waarop wordt gehandeld.

Tot slot

Zeker, margin trading is een nuttig instrument voor handelaars die op zoek zijn naar het vergroten van de winsten die zij met succesvolle transacties behalen. Als het goed wordt ingezet, kan handelen met hefbomen en margin accounts zowel de winstgevendheid als de diversificatie van een portefeuille ten goede komen.

Zoals gezegd kan deze handelsmethode echter ook verliezen vergroten en brengt het veel hogere risico’s met zich mee. Alleen ervaren handelaars moeten zich er dan ook aan wagen, terwijl beginners zich er beter verre van kunnen houden. Zeker bezien in het kader van crypto-criminaliteit, moet margin trading nog zorgvuldiger worden benaderd vanwege de hoge volatiliteit van de markt.

Interesse in Margin trading? Begin hier!

Bron: Binance Academy

Add a comment