[NL] PancakeSwap Handleiding en uitleg

[NL] PancakeSwap Handleiding en uitleg

Technology
30 april 2021 by Cieber
708
cake

Korte samenvatting

Weer een DeFi-protocol met voedselthema? Tuurlijk. PancakeSwap is een op Binance Smart Chain gebaseerde DEX gelanceerd door anonieme ontwikkelaars die een voorliefde voor ontbijt en konijnenvoer hebben.Het is een beetje te vergelijken met Ethereum’s SushiSwap (community governance, de mogelijkheid om liquidity tokens te farmen), maar het bevat daarnaast ook andere functies waarmee je beloningen kan verdienen.

 

Inleiding

De op eten gebaseerde farming-hype weet de deelnemers in de crypto-omgeving inmiddels al maandenlang te boeien. Met de meest recente golf van DeFi-protocollen hebben we verschillende platforms zien ontstaan waarmee gebruikers hun geld kunnen staken in ruil voor de tokens van dat protocol.Het grootste deel van deze activiteiten bevindt zich op de Ethereum-blockchain. Omdat het een van de eerste blockchains is die smart contracts ondersteunt, heeft het een solide basis van gebruikers, ontwikkelaars en tools gecreëerd voor het bouwen van krachtige gedecentraliseerde applicaties.In dit artikel zullen we PancakeSwap behandelen, wat een gedecentraliseerde exchange is die is gebouwd op de Binance Smart Chain (BSC).

 

Wat is PancakeSwap?

PancakeSwap is een gedecentraliseerde exchange voor het swappen van BEP-20-tokens.

 

pancake-img1

De gebruikersinterface van PancakeSwap.Ben je al bekend met Uniswap of SushiSwap? Dan zal je geen problemen ondervinden om PancakeSwap ook te begrijpen aangezien ze qua ontwerp behoorlijk op elkaar lijken.

 

De PancakeSwap-exchange

PancakeSwap maakt gebruik van een geautomatiseerd market maker (AMM) -model. Dat houdt in dat je digitale activa op het platform kan verhandelen, maar dat er geen orderboek is waarin je aan iemand anders wordt gematcht. In plaats daarvan handel je met een liquiditeitspool.

Die pools zijn gevuld met geld van andere gebruikers. Ze wijzen deze toe aan de pool en ontvangen in ruil daarvoor tokens van liquiditeitsverschaffer (of LP). Ze kunnen deze tokens vervolgens gebruiken om hun aandeel terug te kunnen vorderen samen met een deel van de betaalde transactiekosten.

Kort samengevat kan je BEP-20-tokens verhandelen, of liquiditeit toevoegen waarmee je beloningen verdient. Maar er zijn ook andere functies die we later zullen toelichting.

Je kan deze LP-tokens in verschillende smaken aantreffen. Als je bijvoorbeeld BUSD en BNB aan de pool hebt toegevoegd, ontvang je daarvoor BUSD-BNB LP-tokens in ruil voor terug. BETH en ETH? Je krijgt hiervoor BETH-ETH LP-tokens.

 

Farming en staking op PancakeSwap

Wacht even, want er is meer! Met PancakeSwap kan je namelijk ook zijn governance-token farmen genaamd CAKE.

 

Jammie.

Op de farm kun je je LP-tokens storten en ze in een proces locken dat jou vervolgens beloont met CAKE. Welke LP-tokens kan je dan zoal storten? Nou, die lijst is vrij lang, maar hier heb je een voorproefje van enkele van de meest populaire tokens:

 

  • CAKE – BNB LP
  • BUSD – BNB LP
  • BETH – ETH LP
  • USDT – BUSD LP
  • USDC – BUSD LP
  • DAI – BUSD LP
  • LINK – BUSD LP
  • TWT – BNB LP

De beloningen houden echter niet hier al op! Je kan nog meer verdienen door je CAKE in te zetten in SYRUP-pools.

Dus je hebt wat geld gestort om LP-tokens te ontvangen, en je hebt ze gebruikt om CAKE te farmen. Van daaruit kan je je CAKE weer staken en andere tokens verdienen via speciale staking-pools.De grootste SYRUP-pool is die voor CAKE, waar je jouw CAKE kunt inzetten om nog meer CAKE te verdienen! Maar er zijn nog veel meer tokens die je kunt verdienen door CAKE te staken, dus houdt de SYRUP pool-pagina nauwlettend in de gaten.

 

PancakeSwap gebruiken

Je zal merken dat als je https://pancakeswap.finance bezoekt, dat veel functies pas toegankelijk zijn als je op Unlock Wallet (portemonnee ontgrendelen) klikt. Klik erop en je zult een paar opties tegenkomen: MetaMask, Trust Wallet, WalletConnect, Binance Chain Wallet en nog wat andere opties.

Maar wacht even, we zien je denken, is MetaMask niet een Ethereum-wallet?Ja, dat klopt, maar de architectuur van Binance Smart Chain is zodanig vorm gegeven dat je MetaMask kunt gebruiken om te communiceren met op BSC gebaseerde DApps. Als je ervoor kiest om MetaMask te gebruiken, raden we je aan om onze handleiding Koppelen van MetaMask met Binance Smart Chain te raadplegen.

Zodra je dat hebt gedaan en het is ingesteld, kan je jouw wallet ontgrendelen om de aanvullende informatie zichtbaar te maken. Je zal dan zien dat verschillende LP-tokens verschillende rendementen aangeven. Maar hoe kan je nu liquiditeit toevoegen?

 

Liquiditeit toevoegen

Nogmaals, als je al eens eerder een AMM hebt gebruikt, dan weet je waarschijnlijk hoe het werkt. Om CAKE te farmen, moet je eerst liquiditeit aan de exchange toevoegen.Navigeer naar Trade (Handelen) in de balk aan de linkerkant, klik vervolgens op Liquidity (Liquiditeit), klik op Add Liquidity (Liquiditeit toevoegen) en selecteer het tokenpaar dat je wilt storten. Zorg wel voordat je begint dat je op de hoogte bent van impermanent loss (tijdelijk verlies) als je liquiditeit aan een pool toevoegt.

 

pancake-img3

Liquiditeit toevoegen aan PancakeSwap.

 

Farming

Goed, je hebt inmiddels je LP-tokens, nu is het tijd om ze te staken om CAKE te verdienen. Navigeer naar het tabblad Farms (Boerderijen) en selecteer de optie die overeenkomt met je LP-tokens.

Net zoals het geval bij ERC-20-tokens, moet je wel de verplaatsing van BEP-20-tokens nog goedkeuren, zodat op deze manier het contract ze namens jou kan intrekken. Wanneer je op Approve Contract (contract goedkeuren) klikt, wordt er in een pop-up gevraagd om de transactie te bevestigen en wordt er een fee weer gegeven.

Zodra die transactie is bevestigd, selecteer je het gewenste bedrag dat je wilt staken en bevestigt je dit. Je kan nu de pagina verlaten en op elk gewenst moment terugkomen om te controleren hoeveel CAKE je inmiddels al hebt verdiend. Als je jouw beloningen wil oogsten, klik je op Harvest (Oogsten) en bevestig je de transactie.➟ Wil je ook aan de slag met cryptocurrency? Koop BNB op Binance!

 

Staking

Als je eenmaal CAKE hebt ontvangen, dan kan je dit staken in de SYRUP-pools. Ga hiervoor naar het tabblad Pools en je krijgt vervolgens de pools te zien waar je jouw CAKE kunt staken.

 

pancake-img4

SYRUP-pools – stake CAKE, verdien nieuwe tokens.

Je moet nogmaals de opname van je tokens eerst goedkeuren. Druk op Approve CAKE (CAKE goedkeuren) om dit te doen. Als dat is goedgekeurd, dan moet je het bedrag van CAKE selecteren dat je wilt staken.

Nu de CAKE is gestaked, verdien je op passieve wijze de rewardtoken van de pool. Als je jouw beloningen wil laten uitbetalen, klik dan op Harvest (Oogsten).

 

Loterij

Nou dat is geweldig, maar wat kun je nog meer doen met je CAKE? Je kan bijvoorbeeld meedoen aan een loterij op PancakeSwap, als je dat wat lijkt.

 

pancake-img5

Waag een gokje in de PancakeSwap-loterij.

Elke loterijsessie duurt 6 uur. Een ticket kost 10 CAKE, waarmee je een willekeurige viercijferige combinatie van getallen tussen 1 en 14 krijgt, bijvoorbeeld 12-8-4-3. Om de jackpot te winnen (50% van de gehele loterijpool), moeten de nummers van jouw ticket overeenkomen met alle vier de nummers op de zelfde positie als het winnende ticket.

Wat nou als niet alle vier de nummer overeenkomen? Maak je geen zorgen, er zijn ook beloningen als twee of meer van jouw nummers op dezelfde positie staan als de nummers op het winnende ticket.

 

NFT’s

Wacht even, kan je dus nog meer doen met PancakeSwap? Ja hoor, je kunt ook speciale NFT’s winnen.

 

Win enkele van de leukste NFT’s op BSC.

Als je dus de winnaar van een NFT bent, kan je deze inruilen tegen de waarde die het heeft in CAKE, of je kan het in je wallet bewaren als een soort van verzamelobject.Leuk, hoe kan je meedoen? Je moet je eerst registreren om kans te maken om te winnen, en de winnaars worden vervolgens willekeurig gekozen. Houdt de NFT-pagina in de gaten voor komende mogelijkheden.

 

Teams en profielen

Op zoek naar wat meer openbaring? Teams en profielen bieden uitkomst. Je kan jouw statistieken laten zien door een openbaar profiel aan te maken en je bij een van de teams aan te sluiten om te strijden voor teamprestaties!

 

IFO’s

Initial Farm Offerings (IFO) is een manier om een nieuw gelanceerd tokens te krijgen bij gebruikers die de kracht van yield farming inmiddels kennen. Op PancakeSwap kan je dat doen door LP-tokens uit een aangesloten pool te gebruiken om toegang te krijgen tot de verkoop van deze nieuw te lanceren tokens.Je kunt de IFO’s die momenteel op PancakeSwap actief zijn, bekijken op de IFO-pagina.

 

Is PancakeSwap veilig?

PancakeSwap is geauditeerd door CertiK.

Betekent dit dan dat het ook volledig veilig is om te gebruiken? Nee. Het storten van geld in een smart contract brengt altijd het risico van bugs met zich mee, zelfs nog voor geauditeerde en gerenommeerde projecten. Stort nooit meer dan dat je kan veroorloven om te verliezen.

 

Tot slot

PancakeSwap is het grootste AMM-project op Binance Smart Chain (BSC) met een aantal innovatieve functies. Je kan enkele statistieken inzien op https://pancakeswap.info/.

Ethereum heeft de DeFi-trend misschien wel op gang gebracht, maar initiatieven zoals PancakeSwap suggereren dat deze innovatie zich ook zal verspreiden naar andere chains.

Interesse in Cake? Klik hier!

 

Add a comment