[NL] Wat is Uniswap en hoe werkt het?

[NL] Wat is Uniswap en hoe werkt het?

Technology
30 april 2021 by Cieber
190
Kort samengevat Uniswap is een set computerprogramma’s die op de Ethereum-blockchain draaien en gedecentraliseerde token-swaps mogelijk maken. Het werkt met behulp van unicorns (zoals geïllustreerd in het logo). Handelaren kunnen Ethereum-tokens op Uniswap inwisselen zonder iemand hun geld toe te vertrouwen. Ondertussen kan iedereen zijn crypto uitlenen aan speciale reserves, ook wel bekend als liquiditeitspools.
uniswap

Kort samengevat

Uniswap is een set computerprogramma’s die op de Ethereum-blockchain draaien en gedecentraliseerde token-swaps mogelijk maken. Het werkt met behulp van unicorns (zoals geïllustreerd in het logo).

Handelaren kunnen Ethereum-tokens op Uniswap inwisselen zonder iemand hun geld toe te vertrouwen. Ondertussen kan iedereen zijn crypto uitlenen aan speciale reserves, ook wel bekend als liquiditeitspools. In ruil voor het verstrekken van geld aan deze pools, ontvangen ze vergoedingen.

Hoe zetten deze magische unicorns de ene token om in de andere? Wat heb je nodig om Uniswap te gebruiken? Laten we verder lezen.

Inleiding

Gecentraliseerde exchanges vormen al jaren de fundatie van de cryptocurrencymarkt. Deze verzorgen namelijk een snellere afhandeling, hogere handelsvolumes en een constante toename aan liquiditeit. Parallel hieraan, wordt er momenteel hard gewerkt aan een omgeving op basis van ‘trustless protocols’ of vertrouwenloze protocollen. Decentrale exchanges (DEX) hebben geen tussenpersoon of vertrouwenspersoon nodig om het handelen mogelijk te maken. Door de beperkingen die gepaard gaan met blockchain-technologie, blijkt het een uitdaging te zijn om DEX’en te bouwen die meerwaarde kunnen bieden ten opzichte van hun gecentraliseerde tegenhangers. De meeste DEX’en kunnen namelijk verbetering gebruiken op het gebied van prestaties en gebruikerservaring.

Veel ontwikkelaars hebben nagedacht over nieuwe manieren om een gedecentraliseerde exchange te bouwen. Een van de pioniers hiervan is Uniswap. De manier waarop Uniswap werkt, is misschien wat moeilijker te begrijpen dan een meer traditionele DEX. We zullen echter snel zien dat dit model enkele aantrekkelijke voordelen biedt. Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat Uniswap één van de meest succesvolle projecten is geworden, die deel uitmaakt van de Decentralized Finance (DeFi) of Gedecentraliseerde financiën-markt.Laten we eens kijken wat Uniswap precies is, hoe het werkt en hoe je op een eenvoudige manier de tokens kan wisselen met een Ethereum-wallet.

Wat is Uniswap?

Uniswap is in de basis een DEX-protocol, dat is gebouwd op Ethereum. Of iets nauwkeuriger, is het een automated liquidity protocol (geautomatiseerd liquiditeitsprotocol). Er is geen sprake van een orderboek en er is geen centrale entiteit nodig om te kunnen handelen. Uniswap stel gebruikers in staat om zonder tussenkomst van derden te handelen, met een hoge mate van decentralisatie en resistentie tegen censuur.Uniswap is open-source software. Je kan zelf ook even een kijkje nemen op de Uniswap GitHub.Goed, maar hoe kan je handelen zonder een orderboek? Nou, Uniswap werkt met een model van liquiditeitsverschaffers die gezamenlijk een liquiditeitspool vormen. Dit systeem verzorgt een decentraal prijsvormingsmechanisme dat in wezen de diepte van het orderboek afvlakt. We zullen de details van dit onderdeel nog wel verder uitdiepen. Voor nu is het voldoende om te snappen dat gebruikers eenvoudig ERC-20 tokens kunnen wisselen, zonder gebruik te maken van een orderboek.

Omdat het Uniswap-protocol gedecentraliseerd is, is er geen noteringsproces. In wezen kan elke ERC-20-token worden gelanceerd zolang er een liquiditeitspool beschikbaar is voor handelaren. Als gevolg hiervan rekent Uniswap ook geen noteringskosten. In zekere zin fungeert het Uniswap-protocol als een soort openbaar goed.

Het Uniswap-protocol is in 2018 gemaakt door Hayden Adams. Maar de onderliggende technologie die de implementatie inspireerde werd voor het eerst beschreven door de medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin.

Hoe werkt Uniswap?

Uniswap laat de traditionele architectuur van een digitale exchange achter zich doordat het geen orderboek heeft. Het werkt met een ontwerp genaamd Constant Product Market Maker, een variant van een model genaamd Automated Market Maker (AMM).Automated market makers zijn Smart-contracts die liquiditeitsreserves (of liquidity pools) aanhouden waar handelaren tegen kunnen handelen. Deze reserves worden aangevuld door de liquiditeitsverschaffers. Iedereen kan een liquiditeitsverschaffer zijn zodra er een evenredig bedrag van twee tokens aan de reserves is toegevoegd. Aan de andere kant betalen handelaren een vergoeding aan de reserve, dat vervolgens wordt verdeeld onder de liquiditeitsverschaffers op basis van hun aandeel. Laten we hier iets dieper op ingaan. Liquiditeitsverschaffers creëren een markt door een gelijkwaardige waarde aan twee tokens te storten. Dit kan bijvoorbeeld ETH en één ERC-20-token zijn, of twee ERC-20-tokens. Deze pools bestaan normaal gesproken uit stablecoins zoals DAI, USDC of USDT, hoewel dit geen vereiste is. In ruil hiervoor krijgen de verschaffers ‘liquiditeitstokens’, die hun aandeel in de totale pool vertegenwoordigen. Deze tokens kunnen vervolgens worden ingewisseld tegen hun aandeel in de pool.Laten we de ETH/USDT-liquiditeitspool als voorbeeld nemen. Het ETH-deel zullen we X noemen en het USDT-deel noemen we Y. Uniswap neemt deze twee hoeveelheden en vermenigvuldigt dit om te totale liquiditeit te kunnen berekenen. Laten we dit K noemen. Het idee achter Uniswap is dat de waarde van K gelijk moet blijven, wat betekent dat de totale liquiditeit in de pool in evenwicht blijft. De formule voor de totale liquiditeit in de pool is dan als volgt: 

x * y = k

Dus, wat gebeurt er als iemand een transactie wil doen?Laten we stellen dat Alice 1 ETH koopt voor 300 USDT via de ETH/USDT-pool. Hierdoor zorgt ze dat het USDT-gedeelte toeneemt en het ETH-gedeelte in de pool afneemt. Het gevolg is dat de ETH-prijs zal toenemen. Waarom? Er is namelijk minder ETH beschikbaar in de pool, en we weten inmiddels dat de totale liquiditeit (K) constant moet blijven. Dit mechanisme bepaalt de prijsvorming. Uiteindelijk wordt de prijs die voor de ETH is betaald, bepaald door hoeveel de verhouding tussen X en Y wordt verschoven.Het is wel goed om te realiseren dat dit model niet lineair geschaald wordt. Effectief zal dit betekenen dat hoe groter de order is, hoe meer de verhouding tussen X en Y wordt verschoven. Dit houdt tevens in dat de kosten van grotere opdrachten exponentieel toenemen ten opzichte van kleinere opdrachten, waardoor er steeds meer sprake is van slippage. Dit houdt ook in dat een grotere liquiditeitspool makkelijker grotere opdrachten kan verwerken. Waarom is dat dan? Nou, omdat de verhouding tussen X en Y minder wordt verschoven.

Uniswap v3

De technologie achter Uniswap heeft al meerdere iteraties ondergaan. De kans is groot als je Uniswap gebruikt, dat je Uniswap v2 ook hebt gebruikt. Hoewel er altijd nieuwe ontwikkelingen in het verschiet liggen. Laten we de meest invloedrijke ontwikkelingen die Uniswap v3 met zich meebrengt eens onder de loep nemen.

Kapitaalefficiëntie

Een van de meest noemenswaardige veranderingen die Uniswap v3 met zich meebrengt, is kapitaalefficiëntie. De meeste AMM’s zijn namelijk erg kapitaal-inefficiënt, doordat het grootste deel van het kapitaal dat erin is ondergebracht doorgaans niks doet. Dit komt door het karakter van het X*Y=K model, dat we net hebben besproken. Simpel gezegd, hoe meer liquiditeit er in de pool aanwezig is, des te groter de opdrachten die het systeem kan verwerken in een groter prijsbereik.

Liquiditeitsverschaffers (liquidity providers of LP’s) in deze pools verschaffen de liquiditeit volgens een prijscurve (bereik) tussen 0 en oneindig. Al dat kapitaal wacht daar tot het scenario zich ontplooit waarbij een van de assets in de pool zich ontwikkelt tot 5x-s, 10x-s, 100x-s.

Als dat gebeurt, zorgen die inactieve assets ervoor dat er nog steeds liquiditeit overblijft op dat deel van de prijscurve. Dit betekent dat slechts een klein deel van de liquiditeit in het gedeelte van de pool zit waar de meeste handel plaatsvindt.

Op dit moment heeft Uniswap bijvoorbeeld circa 5 miljard dollar aan liquiditeit vastgezet, terwijl het slechts ongeveer 1 miljard aan volume per dag behaalt. Je zou kunnen denken dat dit niet de schoonheidsprijs verdient, en het lijkt erop dat het Uniswap-team het daarmee eens is. Uniswap v3 lost dit probleem op.

Liquiditeitsverschaffers kunnen nu vooraf ingestelde prijzen aangeven waarvoor ze liquiditeit willen bieden. Dit zou moeten leiden tot meer liquiditeit in de prijsklasse waar zich ook de meeste handelsactiviteit bevindt.

In zekere zin is Uniswap v3 een achterhaalde manier om een on-chain orderboek op Ethereum te creëren, waar market-makers kunnen beslissen om liquiditeit te bieden in de door hen vastgestelde prijsklassen. Merk wel op dat deze verandering professionele market-makers voortrekt boven de doorsnee gebruiker. Het mooie van AMM’s is dat iedereen liquiditeit kan bieden en zijn geld aan het werk kan zetten.Met deze extra laag zullen ‘luie’ LP’s echter veel minder aan transactiekosten verdienen dan professionele spelers die hun strategie constant kunnen blijven optimaliseren. Tegelijkertijd is het niet ondenkbaar dat partijen zoals yearn.finance, retail-lp’s een manier bieden om enigszins concurrerend te blijven in deze omgeving.

Uniswap LP-tokens als NFT’s

We hebben nu geleerd dat elke Uniswap LP-positie uniek is, aangezien elke deposant zijn eigen prijsklasse kan bepalen. Dit betekent dat Uniswap LP-posities niet meer vervangbaar zijn. Als gevolg hiervan wordt elke LP-positie nu weergegeven door een niet-vervangbare token (NFT).Een van de voordelen van het weergeven van een Uniswap LP-positie met een vervangbare token was hoe deze in andere delen van DeFi kon worden gebruikt. Uniswap v2 LP-tokens kunnen als onderpand voor Aave of MakerDAO worden gebruikt. Dit is niet langer het geval met v3 aangezien elke positie uniek is. Deze breuk in de samenstelling kan worden opgelost met nieuwe soorten afgeleide producten.

Uniswap op layer 2

Transactiekosten op Ethereum zijn het afgelopen jaar naar recordhoogte gestegen. Dit maakt het gebruik van Uniswap economisch niet interessant voor veel van de kleinere gebruikers.Uniswap v3 zal ook worden uitgerold op een schaal-oplossing voor layer 2, wat een Optimistic rollup wordt genoemd. Het is een handige manier om smart contracts te schalen en toch beveiliging te krijgen van het Ethereum-netwerk. Deze implementatie zou moeten leiden tot een toename van de transactiedoorvoer en veel lagere kosten voor gebruikers.

Wat is vergankelijk verlies?

Zoals we eerder al hebben besproken, verdienen liquiditeitsverschaffers vergoedingen voor het verstrekken van liquiditeit aan handelaren die tussen tokens willen wisselen. Zijn er nog andere onderwerpen waar liquiditeitsverschaffers van moeten weten? Ja. Er is een effect dat impermanent loss (vergankelijk verlies) wordt genoemd.Laten we als voorbeeld nemen dat Alice 1 ETH en 100 USDT in een Uniswap-pool stort. Aangezien het tokenpaar een gelijkwaardige waarde moet hebben, betekent dit dat de prijs van ETH 100 USDT is.  Tegelijkertijd is er in totaal 10 ETH en 1.000 USDT in de pool – de rest wordt gefinancierd door andere liquiditeitsverschaffers, zoals Alice. Dit betekent dat Alice een aandeel van 10% in de pool heeft. Onze totale liquiditeit (K) is in dit geval 10.000.Wat gebeurt er als de prijs van ETH stijgt tot 400 USDT? Onthoud dat de totale liquiditeit in de pool constant moet blijven. Als ETH nu 400 USDT waard is, betekent dit dat de verhouding tussen ETH en de hoeveelheid USDT in de pool is veranderd. In principe zit er nu 5 ETH en 2.000 USDT in de pool. Waarom? Arbitragehandelaren zullen USDT aan de pool toevoegen en ETH eruit halen totdat de ratio de juiste prijs weergeeft. Daarom is het van belang om te begrijpen dat K constant is.

Dus besluit Alice haar geld op te nemen en krijgt ze 10% van de pool op basis van haar aandeel. Als gevolg hiervan krijgt ze 0,5 ETH en 200 USDT, in totaal 400 USDT. Het lijkt erop dat ze een mooie winst heeft gemaakt. Maar wacht even, wat zou er zijn gebeurd als ze haar geld niet in de pool had gestopt? Ze zou 1 ETH en 100 USDT hebben, in totaal 500 USDT.In feite zou Alice beter af zijn geweest door te HODLen in plaats van te storten in de Uniswap-pool. In dit geval is impermanent loss niks anders dan de kosten die gemaakt worden om een token aan de pool toe te voegen die in prijs stijgt. Dit betekent alleen dat Alice, door geld te storten op Uniswap in de hoop vergoedingen te verdienen, andere kansen op inkomsten misloopt.Merk op dat dit effect doorwerkt ongeacht in welke richting de prijs beweegt vanaf het moment van de storting. Wat betekent dit? Als de prijs van ETH daalt ten opzichte van het moment van storting, kunnen de verliezen ook groter worden. Als je hier een meer technische uitleg over wilt, bekijk dan het artikel van Pintail over dit onderwerp.Maar waarom is het verlies vergankelijk? Als de prijs van de tokens in de pool terugkeert naar de prijs toen ze aan de pool werden toegevoegd, wordt het effect enigszins opgeheven. Aangezien liquiditeitsverschaffers vergoedingen verdienen, kan het verlies in de loop van de tijd worden gecompenseerd. Toch moeten liquiditeitsverschaffers zich hiervan bewust zijn voordat ze geld aan een pool toevoegen.

Hoe verdient Uniswap geld?

Het verdient geen geld. Uniswap is een gedecentraliseerd protocol dat geen native token heeft. Alle vergoedingen gaan naar liquiditeitsverschaffers en geen van de oprichters krijgt een deel van de transacties die via het protocol plaatsvinden.

Momenteel bedraagt de transactievergoeding die aan liquiditeitsverschaffers wordt uitbetaald 0,3% per transactie. Deze worden standaard toegevoegd aan de liquiditeitspool, maar liquiditeitsverschaffers kunnen ze op elk moment verzilveren. De vergoedingen worden verdeeld volgens het aandeel van elke liquiditeitsverschaffer in de pool.

Een deel van de vergoedingen kan in de toekomst worden besteed aan de ontwikkeling van Uniswap. Het Uniswap-team heeft al een verbeterde versie van het protocol geïmplementeerd, genaamd Uniswap v2.➟ Wil je ook aan de slag met cryptocurrency? Koop bitcoin op Binance!

Hoe Uniswap te gebruiken

Uniswap is een open-sourceprotocol, wat betekent dat iedereen er zijn eigen frontend-applicatie voor kan maken. De meest gebruikte applicatie is echter https://app.uniswap.org of https://uniswap.exchange.

 1. Ga naar de Uniswap-interface.
 2. Verbind je wallet. Je kan MetaMask, Trust Wallet of elke andere ondersteunde Ethereum-wallet gebruiken.
 3. Selecteer de token die je wilt wisselen.
 4. Selecteer de token waarnaar je wilt wisselen.
 5. Klik op Swap.
 6. Bekijk een voorbeeld van de transactie in het pop-upvenster.
 7. Bevestig het transactieverzoek in je wallet.
 8. Wacht tot de transactie is bevestigd op de Ethereum-blockchain. Je kan de status ervan volgen op https://etherscan.io/.

De Uniswap (UNI) token

UNI is de oorspronkelijke token van het Uniswap-protocol en geeft de houders ervan het recht op bestuurlijke inspraak. Dit houdt in dat UNI-houders kunnen stemmen over wijzigingen in het protocol. We hebben eerder besproken hoe het protocol heeft gediend als een soort openbaar goed. De UNI-token versterkt dit idee.

Bij de lancering zijn 1 miljard UNI-tokens gegenereerd. 60% daarvan is verspreid onder bestaande Uniswap-communityleden, terwijl 40% in de loop van vier jaar beschikbaar zal worden gesteld aan teamleden, investeerders en adviseurs.

Een deel van de distributie onder de community gebeurt via liquiditeitsmining. Dit betekent dat UNI wordt verdeeld onder degenen die liquiditeit verschaffen aan de volgende Uniswap-pools:

 • ETH/USDT
 • ETH/USDC
 • ETH/DAI
 • ETH/WBTC

Maar wie zijn de leden van de Uniswap-community? Nou, in principe elk Ethereum-adres dat interactie heeft gehad met de Uniswap-contracten. Laten we eens kijken hoe je UNI-tokens kan claimen.

Mocht je interesse in het handelen van UniSwap, begin hier!

1 reactie

Add a comment